Łosoś ze szpinakiem

SKŁADNIKI

 2 – 3 PORCJE
  • 450 g filetu z łososia
MARYNATA
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów
SZPINAK
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
DODATKI
  • 100 g ryżu
  • 1/2 zielonej papryki
  • 3 kawałki suszonych pomidorów

PRZYGOTOWANIE

  • Łososia opłukać, położyć na desce skórką do dołu, włożyć nóż pomiędzy skórkę i mięso i przytrzymując za koniec filetu przeciągać nożem odcinając skórkę. Łososia podzielić na 3 mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do zamarynowania na 15 – 30 minut, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę zieloną papryką.
  • Piekarnik nagrzać do 210 stopni C, wstawić naczynie z łososiem i piec przez 17 minut.
SZPINAK
  • Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, gdy tylko zacznie skwierczeć dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie.
  • Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez minutę, na koniec posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać, podgrzać.
  • Wysunąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłożyć szpinak i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekać jeszcze przez pół minuty. Wyjąć i podawać.

PROPOZYCJA PODANIA

Ryż jaśminowy wymieszany z pokrojoną w kostkę zieloną papryką.

 

Możliwość komentowania Łosoś ze szpinakiem została wyłączona

Tagi:

Komentowanie wyłączone.