Autor: admin
Dnia: 6 Kwiecień 2021
Kategoria:
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 2 jajka
- 100 g boczku (wędzonego lub suszonego – pancetty)
- 150 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 30 g sera Pecorino (lub Parmezanu lub Grana Padano)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
- Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
- Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
- Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.
Możliwość komentowania Makaron Carbonara została wyłączona
Tagi: