Makaron Carbonara

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 2 jajka
  • 100 g boczku (wędzonego lub suszonego – pancetty)
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera Pecorino (lub Parmezanu lub Grana Padano)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
  • Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
  • Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
  • Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.

Spaghetti carbonara - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na  Thermomix®

 

Możliwość komentowania Makaron Carbonara została wyłączona

Tagi:

Komentowanie wyłączone.